Onderhoudsadvies

Wicker tuinmeubelen

Wicker is kunststof vlechtwerkdat zeer veel voorkomt bij tuinmeubelen. In combinatie met een aluminium frame is het een perfecte combinatie voor buitenmeubelen. Echter bestaat er veel kwaliteitsverschil, voornamelijk in de kwaliteit van de vlechtdraad. Buiten laten staan is normaliter gezien geen enkel probleem. Uiteraard zal in de loop der tijd wel zichtbaar kunnen worden, onder andere aan de kleur, dat de meubel buiten heeft gestaan.

Kiest u ervoor de meubel in de winterdag buiten te laten staan, dan adviseren wij u het niet te gebruiken. Wanneer het koud is, wordt een vlechtdraad harder en kan het knappen. Wij raden dus altijd aan om wicker tuinmeubelen in de winter droog op te bergen. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat er altijd een plastic hoes omheen ligt.

Om uw wicker tuinmeubelen lang mooi te houden hoeft u geen speciale onderhoudsmiddelen te gebruiken. We adviseren de meubelen schoon te maken met warm water en schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve middelen, maar juist zachte schoonmaakmiddelen zoals groene zeep. Vaak is warm water al voldoende. Gebruik een zachte borstel om het vlechtwerk niet te beschadigen. Harde borstels en hogedrukreinigers zijn niet geschikt en raden we ten zeerste af.

Heeft u een mooie veranda of overkapping waaronder uw meubelen staan, dan zullen de meubelen waarschijnlijk minder te verduren krijgen. Echter is het wel aan te raden om de kussens ’s avonds niet buiten te laten liggen. Ondanks dat het wellicht “droog” blijft, zullen de kussens door de douw in de nacht vochtig worden. Vochtige kussens zullen, onder andere door de zon, veel sneller verkleuren en kwalitatief afnemen.

Bekijk alle wicker loungesets »

Bekijk alle wicker tuinstoelen »

 

Aluminium/RVS tuinmeubelen

Al uw aluminium/RVS tuinmeubelen zijn bij ons roestvrij. Let wel, het product kan op den duur oppervlakkig nog wel roestaccenten krijgen. Onder andere krasjes en kleine beschadigingen kunnen de gesinterde laag aantasten waardoor het product oppervlakkig kan roesten. Van doorroesten is echter geen sprake. Producten met een hol frame vertonen condensvorming. Hierdoor kan op termijn wat condenswater uit de poten druppelen. Houdt hier rekening mee bij vlekgevoelige ondergronden zoals witte terrassen.Aluminium tuinmeubelen kunt u het gehele jaar buiten laten staan. Ze zijn makkelijk in gebruik en zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Zonlicht en vuil kunnen ervoor zorgen dat het aluminium dof en/of mat wordt, afhankelijk van de kwaliteit van het aluminium.

Het is aan te raden om aluminium meubelen regelmatig met een sopje af te doen.Het gebruik van agressieve onderhoudsmiddelen en schuurmiddelen raden wij met klem af. Ondanks de all-weather bestendigheid, raden wij altijd aan om uw aluminium/rvs tuinmeubelen in de winter altijd even af te dekken met een plastic beschermhoes.

Tuintafels,tuinstoelen en tuinbanken


Tafels

Bij een tafel is het van belang dat deze goed gemonteerd is en dat de schroeven en bouten goed aangedraaid zijn. Is dit niet het geval dan kan zelfs de nieuwe tafel al instabiel overkomen. Ook moet u vooral nooit gaan slepen met de tafel. Wanneer de tafel over de grond gesleept wordt, krijgen de tafelpoten een opdonder en zullen deze, soms zelfs blijvend, scheef gaan staan.

Verstelbare stoelen

In het geval van verstelbare stoelen dient u voor het verstellen altijd uw rug te rechten en beide armleggers op te tillen. Het verstellen van een stoel mag amper kracht kosten. Kost dit wel veel kracht, dan zit er waarschijnlijk iets scheef. Ook het inklappen dient met zorg te gebeuren en zonder al te veel kracht. Meestal wordt het inklappen vergemakkelijkt door de stoel in de meest luie stand te zetten.

Stapelbare stoelen

Stapelbare stoelen hebben het voordeel dat ze eenvoudig opgestapeld opgeborgen kunnen worden. Echter kunt u tijdens het stapelen de stoelen ook erg gemakkelijk beschadigen. Als u recht vanaf de voorzijde de stoel aanpakt bij de armleuningen, kunt u met alle precisie de achterpoten op de juiste manier doorsteken zonder de andere stoel te beschadigen.

Hockers/voetenbanken

Voetenbanken zijn een erg prettig accessoire voor bij uw tuinset om lekker tot rust te komen. De stoel in de luie stand en genieten maar. Veel voorkomend is dat mensen deze voetenbanken gaan gebruiken als stoel of opstapje in de huishouding. Dit raden wij u af, omdat de constructies hierop meestal niet berekend zijn.

(Teak)houten tuinmeubelen

Hout is een van de mooiste materialen voor tuinmeubelen, ondanks dat veel mensen hier huiverig tegenover staan. Een grote hoeveelheid water vergemakkelijkt het schoonmaken, omdat bij een doorweekt houten meubel het vuil al grotendeels vanzelf loslaat. Een goede harde borstel met een goede houtreiniger is voldoende om het meubel weer netjes te krijgen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger.

Kenmerken van teakhout

Teakhout is een duurzame houtsoort die robuust en massief is. Zeer geschikt voor tuinmeubelen, omdat het hout bestemd is tegen alle weersomstandigheden. Na verloop van tijd zullen er kleine haarscheurtjes in het teakhout optreden, dit is volkomen normaal. De oliën in het hout gaan namelijk reageren op lucht, water, warmte en koude. Doordat het hout als het ware 'leeft', zal uw tuinmeubel een echte natuurlijke look gaan krijgen. U hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken. Sterker nog, uw meubel wordt dus met de dag nóg mooier. Er zal langzaam een grijs-bruine tint ontstaan.

Originele teak kleur behouden

Geeft u de voorkeur aan een teak meubel wat de originele teak kleur moet behouden? Dan is enig onderhoud vereist. Het schoonmaken van teakhout wordt op een andere manier gedaan dan de meeste materialen. Allereest moet het teakhout helemaal doorweekt zijn met water. Een half uur de tuinslang op uw teakhouten meubel houden helpt niet. Het beste is een hele dag regen, dan weekt het vuil goed los en gaan de poriën van het hout openstaan.

Onderhoud en reiniging

Nadat het teakhout helemaal doorweekt is kunt u met lauwwarm water met keukenzout de buitenmeubelen schrobben. Gebruik hiervoor een grove borstel, en schrob in de lengterichting van de nerf. Spoel vervolgens het teakhout met een tuinslang af. Gebruik voor het afspoelen nooit een hogedrukspuit, want dan spuit u de vezels van het hout kapot en wordt het hout ruw. Wanneer u de kleur wilt behouden zoals die was toen u het kocht, dan dient u na deze stappen de tafel te laten drogen en een laag teakolie aan te brengen. Zorg er voor dat het teakhout echt goed droog is, anders ontstaan er lelijke zwarte kringen. Deze kringen worden namelijk veroorzaakt door water dat nog in het teakhout aanwezig is en er niet meer uit kan.

Overige houtsoorten

Overige houtsoorten, zoals acacia, zijn ook zeer onderhoudsvriendelijk. Wij bevelen aan om in de winter desondanks toch uw houten tuinmeubel te beschermen met een plastic beschermhoes. Sommige soorten hout reageren minder goed op winterse neerslag zoals sneeuw en ijs. Vandaar dat extra bescherming altijd door ons wordt aanbevolen. U komt dan nooit voor verrassingen te staan.

Onderhoudsadvies voor parasols


Wind

De grootste vijand van een parasol is misschien wel de wind. Ook al heeft u de meest stevige parasol gekocht met en zwaarste voet die verkrijgbaar is. Met een paraplu op de fiets merkt u al hoeveel kracht er op uw paraplu komt te staan. Laat staan dat u een paraplu heeft in het formaat van een parasol. Verstandig is dan ook dat u wanneer u van huis gaat, uw parasol in ieder geval in te klappen.

Regen

Een parasol is bestemd om gebruikt te worden tegen de zon. Gebruik deze dan ook niet tegen de regen, maar berg de parasol in een fluitje van een cent op in een daarvoor geschikte parasolhoes. Een parasol zal ook nooit waterdicht zijn omdat het doek bestaat uit meerdere delen. Zodra u de parasol gaat gebruiken bij regen, dan veranderd het stof wat op de parasol ligt in vlekken welke meestal niet meer te verwijderen zijn. Mocht het toch een keer voorkomen dat het doek van uw parasol nat is, laat deze dan wanneer het weer droog is, uitstaand drogen. Doet u de parasol vochtig in de beschermhoes, dan komt het weer in het doek.

Parasolvoet

Bij parasols is het gewicht van de parasolvoet van belang. Hoe zwaarder de parasolvoet hoe minder makkelijk deze te verplaatsen is, maar des te steviger staat de parasol. Een grondverankering in beton is ook een fraaie en stabiele oplossing. Echter is een zware parasolvoet geen garantie. Zelfs al staat de parasol muurvast, dan is de kans dat er door de wind iets afbreekt nog altijd groot. Klap deze dan, zoals ook eerder vermeld, tijdig in om schade en zelfs ongelukken te voorkomen.

Parasolhoes

Een parasolhoes is een erg handig accessoire bij het behoud van uw parasol. Er zijn hoezen verkrijgbaar met een staaf en een ritssluiting zodat u, zonder op een stoel te hoeven klimmen, erg gemakkelijk de hoes om de parasol schuift. Een parasolhoes is nooit helemaal waterdicht, omdat er een rits in zit en omdat de hoes aan de onderzijde open is. Om deze reden adviseren wij dan ook ondanks het gebruik van een parasolhoes, uw parasol bij slecht weer droog op te bergen.

Onze topmerken